Vertaling van het krantenartikel:

Inwoners van plattelandsgebieden in Malindi en Magarini sub-counties in Kilifi County lijden honger nadat olifanten boerderijen zijn binnengedrongen en voedselgewassen hebben vernietigd.

Olifanten uit het Tsavo East National Park zijn de afgelopen maanden de gemeenschappelijke waterpunten en boerderijen binnengedrongen, waarbij ze de kleine gewassen opaten en de bewoners blootstellen aan honger en onzekerheid.

Shadrack Yaa, een boer in het dorp Shakahola in Chakama, uitte zijn teleurstelling op de sociale media en zei dat hij slapeloze nachten had doorgebracht met het bewaken van zijn gewassen.

"Het onheil van de honger staart Shakahola aan. Olifanten zijn onze boerderijen binnengedrongen en hebben voedsel vernietigd. Hij jaagt al een maand lang elke nacht op olifanten," stond er in het bericht.

De dieren hebben de meeste delen van de wijken Adu en Chakama verorberd en alle maïsplanten, bananen- en kokospalmen omgehakt. Volgens de bewoners vernielen de dieren elke dag vanaf 18.00 uur boerderijen en blokkeren zij de paden van winkelcentra, wat een groot gevaar voor de mensen betekent.

Dorpsoudsten beweren dat zij vertegenwoordigers van de plaatselijke gemeenschap, parlementsleden en hoge KWS-bewakers in zowel Tsavo als Malindi hebben ingeschakeld, maar dat hun inspanningen geen vruchten hebben afgeworpen.

"We hebben geprobeerd druk uit te oefenen op onze leiders, we hebben de kantoren van de KWS bezocht en hen gevraagd helikopters te brengen, maar ze brachten alleen een pick-up van zes KWS rangers die de situatie helemaal niet in de hand konden houden," zei Kombe Yaa, een van de dorpsoudsten in Shakahola.

Stanley Kenga, vertegenwoordiger van de Adu-gemeenschap, erkende de schade die de dieren hebben aangericht en deelde mee dat tevergeefs is getracht de situatie onder controle te krijgen.

Tijdens een telefoongesprek zei hij dat hij verschillende betrokken regeringsdepartementen had ingeschakeld, maar dat de KWS-functionarissen die werden ingezet om te helpen, te weinig waren om de olifanten die over het kiesdistrict verspreid waren, op te vangen.

"Op dit moment heb ik een ontmoeting met de directeur-generaal van Kenya Wildlife Service in Malindi Marine Park en hij heeft me beloofd dat er voor het einde van de dag een permanente oplossing zal zijn," zei hij. "We hebben deze mensen lange tijd ingeschakeld, ze hebben dit probleem niet kunnen oplossen, dus ik kan niet beloven wanneer dit zal worden opgelost."

De ouderlingen bekritiseerden de geringe respons van de regering en zeiden dat hun regio is verwaarloosd.

"We hebben gezien dat op plaatsen als Amboseli en Masai Mara olifanten uit woonwijken worden verdreven, maar hier hebben we die inspanningen niet gezien. We lijden," zei Samson Zia, een ouderling in Shakahola.

De bewoners hebben de regering gevraagd onmiddellijk maatregelen te nemen om de situatie te redden en mogelijke conflicten tussen dieren en mensen te voorkomen die zouden kunnen leiden tot het doden van de dieren.

Door Harrison Yeri en Jackson Msanzu